Corfu ONLINE

EnglishRomanianSpanish

Produse locale

Produse locale Corfu

Cu o climă blândă şi ploi frecvente, Insula Corfu se bucură de pământ fertil şi o mare varietate de produse agricole locale. Alături de bine-cunoscutul ulei de măsline, în Corfu se produc cereale, miere, fructe kumquat, vinuri şi tsitsibyra (berea de ghimbir). De asemenea, aici găseşti săpunul din ulei de măsline, produs în aceeaşi fabrică tradiţională şi după aceeaşi reţetă originală de acum 150 de ani, artefacte din lemn de măslin şi bere Corfu, o bere proaspătă, nepasteurizat, produsă în Arillas, care vine în patru soiuri!

Săpun de măsline
Insula Corfu se mândreşte cu producţia de săpunuri naturale din ulei de măsline. În atelierele lui Patounis, vechi de peste 150 de ani, săpunul de măsline încă se mai produce manual, prin metode tradiţionale. Pe insulă există trei tipuri de săpun natural din măsline, produse doar cu materie primă de bază (ulei de măsline, sodă, sare de mare şi apa), fără aditivi. Săpunul din ulei de măsline este făcut 100% din ulei de măsline pur virgin. Este dur, dar se distinge prin acţiunile benefice asupra pielii sensibile. Săpunul de măsline verzi este făcut din uleiul din tescovină de măsline, care conşine clorofilă de masline şi are proprietăţi dezinfectante. Săpunul Olive-Palm este făcut din 80 % ulei de măsline pur şi 20 din ulei de sâmburi de palmier. Este un săpun defilcat, care face spumă.

Koumquat
Koumquat a fost cultivat în Corfu din anul 1860, când Merlin, un agriculor englez, a important seminţele din China. Pomul înfloreşte exclusiv în nord-vestul insulei datorită climei blânde şi a solului extrem de fertil. În chineză, Koumquat înseamnă „seminşe de aur”, iar fructul dă un gust special prăjiturilor, îngheşatelor şi salatelor de fructe. Din Koumquat se poate prepara şi un coctail cu băuturi alcoolice tari, precum vodcă, gin sau coniac. Găseşti produse din Koumquat în aproape orice magazin de suveniruri, piaţă sau magazin de lichior din Corfu.

Nouboulo
Salamul Corfu (nouboulo) este un preparat rar şi extrem de gustos. Este muşchiuleţ de porc fiert cu sare grunjoasă, învelit în ierburi şi intestine naturale, apoi afumat cu lemne aromate. Prepararea salamului Nouboulo începe în noiembrie, când sunt sacrificaţi porcii, iar primele bucăţi proaspete pot fi mâncate în decembrie, chiar înainte de Crăciun. Salamul se poate consuma ca gustare la bere sau la lichior, însă localnicii obişnuiesc să-l folosească în reţeta spaghetelor carbonara, în loc de şuncă. Salamul Nouboulo poate fi găsit în măcelării sau pieţe locale mici.

Berea din Ghimbir
Berea de ghimbir a fost adusă în Corfu de britanici şi a devenit rapid populară printre localnici. Berea de ghimbir este o băutură răcoritoare naturală, tonică, fără conservanşi, cu un gust exotic picant. Ghimbirul este cunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătăţii, ajutând la digestie, la ameliorarea durerilor de artrită, la circulaţia sângelui şi la scăderea nivelului de colesterol. Berea de ghimbir poate fi găsită doar în Corfu. Chiar dacă producşia a început în 1860, ea nu este exportată nici acum din motive de siguranţă. Berea de ghimbir nu poate fi ţinută îmbuteliată multă vreme întrucât produce CO2 şi există riscul de explozie. Dar, dacă eşti curios, îţi poţi prepara acasă bere de ghimbir, cu zahăr, drojdie uscată, ghimbir şi suc de lămâie, sau poţi merge într-o vacaţă în Corfu. Gustul autentic al berii produse în insulă este aproape imposibil de reprodus.

Berea Corfu
Berea Corfu este un produs 100% natural, proaspăt, nepasteurizat şi nefiltrat. Tocmai de aceea, trebuie consumat în termen de 2 luni de la data fabricaşiei. Există o mică berărie în Corfu care produce patru tipuri de bere, după reţete tradiţionale prin fermentarea şi maturarea în răcitoare naturale, fără stabilizatori, coloranşi sau alşi aditivi chimici. Aici se fabrică berea Royal Ionică (blondă, răcoritoare, cu aromă intensă, după o reţetă cehă ), berea Bitter Real Ale (maronie cu gust amar), berea Ionică EPOS (cu orz – reţetă bazată pe un mit local) şi berea specială Real Ale (de culoare roşie, cu gust fin şi aromă de fructe). Berea este îmbuteliată fără a i se scoate drojdia şi, din moment ce nu este pasteurizată, te poţi bucura de proprietăţile benefice ale cerealelor, ale drojdiei şi ale hameiului. Acesta este probabil şi motivul pentru care Hipocrate a numit berea Corfu „un medicament”, în timp ce Sofocle lăuda dieta cu pâine, carne, legume verzi şi „vin de orz” – aşa cum era poreclită berea Ionică. Dacă te pregăteşti de o vacanţă în Corfu, trece-ţi pe listă şi bereai. Poţi cere bere Corfu sau bere Ionică pentru a simţi gustul tradiţional de care, cu siguranţă, te vei îndrăgosti.

Vinurile din Corfu
Vinul face parte din tradiţia insulei. Până la sfârşitul secolului al 16-lea producşia de viţă-de-vie era principala activitate. Ulterior, veneneţienii le-au oferit localnicilor bani, pentru a cultiva măslini, în scopul de a obţine ulei de măsline. În prezent, doar 8% din terenul agricol din Corfu este podgorie. Cu toate acestea, vinurile din Corfu sunt recunoscute pe plan mondial pentru gustul şi aroma soiurilor. Cele mai populare vinuri din Insula Corfu sunt Kakotrigis (un vin alb dulce şi uscat), Moschato (vin alb uşor) şi Petrokoritho (vin roşu uscat).

Crama Stini
Vinăria Stini este în sudul insulei, lângă plaja Chalikounas. Cu secole în urmă, oamenii de pe continent veneau în sudul insulei Corfu pentru a alege cei mai buni struguri de vin. Dl. Kouris a decis să reînnoiască crama, care a aparşinut familiei sale timp de secole, cu ajutorul unui oenolog pe nume Stinis. Astfel, la ora actuală, crama este recunoscută pentru varietatea de vinuri locale precum „Kakotrigis” şi „Lianorigos”. Crama Stini produce 1.000-2.000 de vinuri roşii şi albe în fiecare an.

Vinul Theotokis
Familia Theotoki este una dintre cele mai vechi din Corfu, având referinşe în celebra carte cu familii nobile, intitulată Libro D’Oro. Vinurile Theotoki sunt cele mai cunoscute din Grecia, fiind etichetate drept cele mai calitative. Vinul alb Theotoky este un amestec a două soiuri de struguri: „Kakotrigi” şi „Robolla” şi este păstrat în butoaie de stejar, pentru maturare şi fermentaţie naturală. Acest vin alb a fost alegerea agentului 007 – James Bond pentru filmul „Doar pentru ochii tăi”. Vinul roşu este un amestec de „Sirah” şi „Cabernet Sauvignon”, care se remarcă prin maturitate şi aromă, fiind produs prin fermentare şi macerare tradiţională. Crama Theotoky exportă anual mii de sticle de vin în Europa.

Vinurile Kakotrigis şi Petrokorithos
Familia Grammenos deţine podgorii pe pantele muntoase din Sinarades şi pe valea Skafonas, din care produce vin sec, alb şi roşu. Vinul alb sec este făcut din soiul local „Kakotrigis” şi caracteristica sa principală este mirosul distinctiv de citrice şi aroma fină de flori, precum cele de lămâie. Acest vin se consumă după ce a fost ţinut la temperaturi de 8-10C. Vinul roşu este făcut din soiul local „Petrokorithos” şi este caracterizat prin aroma intensă de lemn roşu. Acest vin se savurează cel mai bine la temperatura camerei.

Alte fabrici importante de vin din Insula Corfu sunt Familia Goulis (în Liapades, în apropiere Paleokastritsa), familia Livadioti (St.Matthew, aproape de plajă Chalikouna), Ambelonas Corfu (aproape de Pelekas, cu facilităşi de restaurant) şi Familia Kontinis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 19 =