Corfu ONLINE

EnglishRomanianSpanish

Localuri cu specific grecesc

Localuri Corfu

Gurmand sau nu, în vacanţă, sigur vrei să deguşti mâncăruri tradiţionale. Iar în Corfu, există câteva preparate aparte de restul insulelor, pe care le găseşti doar în localuri cu specific grecesc. Aceste localuri se împart în categorii, după poziţie şi meniu astfel: taverne, psarotaverne, psistaria, pizzeria, ouzeri, souvlatzidika, zacharoplastia şi kafeneon. Află care este specificul fiecăruia şi alege în care dintre ele vrei să mergi, în funcţie de preferinţele tale culinare.

Taverna

Cele mai populare şi tradiţionale localuri sunt tavernele, unde poţi servi mâncăruri gustoase, ieftine şi variate. Multe dintre ele sunt afaceri de familie, deschise întreaga zi, şi le găseşti în diferite colţuri ale insulei – lângă plajă sau în zonele montane. Există numeroase taverne în staţiunile turistice, însă cele cu adevărat tradiţionale se află în satele sau pe plajele lăturalnice. Meniurile tavernelor includ o selecţie de mezetas (tradiţionalele mezeluri) şi este neobişnuit să comanzi aperitive şi fel principal. Alege o selecţie de mâncăruri, din care să deguste fiecare mesean. În aceste taverne atmosfera este relaxată, iar feţele de masă sunt acoperite cu o pânză de unică folosinţă, care se schimbă după fiecare client.

Printre aperitivele tradiţionale se află strapatasada (un amestec de ouă, roţii, unt , sare, piper ţi un pic de coniac, care se serveşte fierbinte) , mezetas (cârnaţi , salamuri, şuncă şi noumboula), Dolmathakia (sarmale în foi de viţă cu orez), nelipsita salată Tzatziki, creveţi sau calmari. Cât despre felurile principale, încearcă „Pastitsado”, o specialitate locală care seamănă cu Spezzatino din Veneţia, preparată din carne de vită şi sos de roşii şi servită împreună cu paste subţiri, sau „sofrito”, un preparat franco-veneţian din carne de vită fiartă, în sos slb.

PsaroTaverna

Psarotavernele sunt restaurantele pescăreşti aflate la malul mării, care oferă specialităţi din peşte şi fructe de mare, la preţuri ceva mai piperate. Ele au propriul bucătar specializat în pescărie (de obicei proprietarul), iar meniul reflectă capturile proaspete. Sunt localurile în care poţi mânca cele mai bune caracatiţe, scoici şi diferite specii de peşti, toate pregătite după reţete tradiţionale locale. Printre mâncărurile insulei, pe care trebuie să le încerci, se află „Savoro” (peşte prăjit cu sos de rozmarin), caracatiţa la grătar sau creveţii în sos de roşii. Å¢inând cont că ai în faţă marea, ambientul este relaxant, iar localul este adesea pictat în celebrele culori greceşti: albastru şi alb.

Psistaria

Psistaria sunt localurile specializate în preparate la grătar, pe care le găseşti în satele de munte. În ciuda bunătăţilor oferite, aceste localuri sunt adesea trecute cu vederea de turişti, marea majoritate asociind imaginea Greciei cu tavernele pescăreşti. Ei bine, şi Psistaria oferă experienţe culinare aparte. Cu toate că amenajarea nu este un punct forte, calitatea şi gustul preparatelor sunt uimitoare.

Pistaria oferă puţine aperitive ţi salate, axându-se în principal pe carne la grătar. Ai grijă la „Kokoretsi” (măruntaiele de capră învelite în intestin, puse pe grătar cu cărbuni). Este o delicatesă grecească gustoasă, însă nu este recomandată persoanelor cu stomac sensibil. În schimb, încearcă Kleftiko (carne de miel, marinată în suc de lămâie, cu mult usturoi, şi gătită la cuptor, pe foc mic) şi/sau Souvlaki (frigărui din carne de porc sau de pui, cu roşii şi ceapă), bineînţeles alături de tzatziki.

Pizzeria

Ca şi la noi, sunt localurile în care poţi mânca diferite sortimente de pizza. şi, când vine vorba de Corfu, nu-i deloc surprizător că aici găseşti cele mai bune pizzerii, ţinând cont că insula are influenţe gastronomice italiene. Unele dintre aceste localuri servesc şi mâncăruri tradiţonale greceşti.

Ouzeri

Sunt baruri micuţe, de cartier, care servesc băutura locală uzo (alcoolică cu aromă de anason), vin şi bere, alături de mezetas. De asemenea, aici poţi mânca o mare difersitate de preparate precum chiftele din peşte, caracatiţă, icre, salată de vinete, salată de fasole boabe, brânzeturi, calamari şi multe altele, care pot fi un substitut pentru cină sau mic dejun.

Souvlatzidika

Un fel de „fast food” care oferă mici souvlakis (kebab), cunoscute drept „gyros”. Este un sandviş răcoros din carne de miel sau porc, la rotisor, cu salată şi sos tzaziki, învelit în „pita”, o pâine tradiţională, asemănătoare cu lipia. Acesta este preparatul de bază servit, pe care îl poţi mânca alături de chips-uri sau bucăţele de brânză feta.

Zacharoplastia

Înseamnă cofetărie în limba greacă. Zacharopastia sunt frumos amenajate, având mesele amplasate afară, pe trotuar. În cofertăriile greceşti găseşti o mulţime de pateuri umplute, prăjituri cu fructe, îngheţată şi băuturi răcoritoare.

Kafeneon

Este un local de cartier, în care localnicii obişnuiesc să bea cafea, bere, retsină (vin aromat cu răşină de pin) şi alte băuturi alcoolice greceşti. Aceste localuri sunt frecventate de bărbaţi, fiind considerat locul de întâlnire al sătenilor. De multe ori, aici îi vei zări pe greci jucând table în miezul zilei şi răcorindu-se cu un pahar de uzo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =