Corfu ONLINE

EnglishRomanianSpanish

Geografie

Geografie Corfu

insula CorfuCorfu, sau Kerkyra in greacă, este o insula în Marea Ionică, una dintre cele şapte insule şi cea mai nordică din arhipelagul Eptanisa (“şapte Insule” în greacă).

Este situată în nord-estul Greciei, separată de continentul grecesc si de cel albanez printr-o stramtoare îngustă. Suprafaţa insulei este estimată la 592 km², se întinde pe o lungime de aproximativ 64 km şi are latimea cea mai mare în jur de 32 km, fiind a doua insulă ca mărime dintre insulele Ionice (după Cefalonia).

Corfu este o insulă muntoasă, vîrful cel mai înalt fiind Pantokrator, care se ridică la 906 m deasupra nivelului mării, iar cel de-al doilea varf este Stravoskiadi (849 metri). Totuşi, insula are si cateva zone joase, cea mai întinsă fiind Valea Ropa. În ceea ce priveste hidrografia, exista doua lacuri pe insulă (Korission şi Antinioti) şi patru râuri mici la Potamos (în centrul insulei), Sidari (nord), Messoghi şi Lefkimi (sud), dar seaca adesea în timpul verii.

Insula se bucură de un climat mediteranean, cu ierni blânde si veri calduroase. Umiditatea este ridicată datorită vânturilor care vin din sud-est şi nord-est şi care aduc ploi abundente, cu excepţia lunilor de vară. Cantitatea de ploaie care cade anual in Corfu este cea mai ridicată din Grecia.

Printre plantele care pot fi gasite cel mai frecvent pe insula se numară maslinul salbatic, maslinul folosit pentru ulei, rodiile, smochinul, pomii de kumkuat şi viţa de vie.

Prefectura din Corfu include insula Corfu, insulele Paxos, Antipaxos si insuletele lor mai mici, Discalia, Panaya, Exolithro (toate în partea de sud), precum si Othoni, Ericusa si Mathraki, situate în partea de nord-est.

Corfu este cea mai populate zonă din Grecia, dupa Atena şi Salonic. Conform datelor ultimului recensământ (2001), populaţia insulei este de 113 479 locuitori, din care 41 048 locuiesc în capitală.

Economia insulei Corfu depinde în principal de industria turismului şi de producţia de ulei de masline, vin, legume si fructele de kumkuat (au fost aduse din Japonia).